Kasvimaan kalkitus

Luontaisesti Suomen maaperä on liian hapan monille vihanneksille ja juureksille. Kalkitsemalla kasvimaata voidaan pH-luku nostaa tarvittavalle tasolle 6-7 pH.

Hyödyt kasvimaan kalkituksesta:

  • maaperän ravinteiden liukoistuminen kasvien käyttöön
  • pieneliöiden hyvinvointi ja viihtyvyys maaperässä
  • haitallisten aineiden liukoisuuden vähenemine
  • maaperän rakenteiden ja kasvin juuriston toiminnan paraneminen
  • suurempi ja maukkaampi sato

Esimerkiksi palko-, sipuli-, salaatti-, tai juuresvihanneskasvien pH-tavoite on 6-7. Samaan pH:n tavoiteluokkaan kuuluvat myös avomaankurkku, kaali, tomaatti ja raparperi.

Muiden vihanneskasvien viljelyssä pH voi olla 6-6,5 tasolla. Poikkeuksena kasvimaan kalkituksessa on ruokaperuna, joka viihtyy parhaiten pH ollessa 5,8-6,1. Ruokaperunamaata perustettaessa tehdään peruskalkitus, jonka jälkeen ylläpitokalkitus 8 vuoden välein. Lisäksi ruokaperunan viljelyssä tulee huomioida vuotuinen kalsiumin tarve kasvitautien ja sadon heikentymistä ehkäisemään.

Kalkin levitysmäärät riippuvat maalajista ja nykyisestä pH:sta, jonka kätevästi voit mitata pH-liuskoilla. Maalajin pystyy tunnistamaan maata kääntämällä ja katsomalla sen koostumusta. Huomioi että savi- ja multamaat tarvitsevat enemmän kalkkia happamuuden poistamiseen. Levitä tarvittava määrä kalkkia kasvimaallesi ennen maan muokkaamista.

Jaa vinkki Facebookissa!