Marjapensaiden istutushoito ja kalkitus

Marjapensaat tarvitsevat noin 50cm leveän ja 60cm syvän kasvualustan, mikä mahdollistaa nopean juurtumisen ja ravinteiden saannin sadonmuodostukseen. Pohjamaan laadusta riippuen istutuskuopan multa olisi hyvä vaihtaa kokonaan uuteen kasvuseokseen, jossa on jo valmiina tarvittavat ravinteet sekä kalkki. Kasvualustan voi myös itse parantaa käyttämällä esimerkiksi kompostia tai valmislannosta sekä lisätä kalkkia 1kg/marjapensas.

Avojuuriset marjapensaat tulisi istuttaa keväisin, jolloin kesän kuumuus ei hidasta kasvin kasvua ja juurtumista. Toisin kun ruukkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden keväästä syksyyn sulan maan aikana. Marjapensaita istuttaessa tulisi huomioida, että taimen juuriniska jää maanpinnan tasolle. Tämä parantaa marjapensaan haaroittumista tyveltä ja luo hyvän rakennekasvun sadonmuodostukselle. Keväällä istutettaville marjapensaille on hyvä tehdä istutusleikkaus, erityisesti paljasjuurisille taimille leikaten ne 10cm tapeiksi istutuksen jälkeen. Ruukkutaimia istuttaessa tulisi tehdä muutama viilto juuripaakkuun, mikä auttaa juurten kasvua kasvualustaan. Marjapensaita tulisi kastella koko kasvukauden ajan, taaten pensaan juurtumisen, veden ja ravinteiden oton maasta.

Satokauden jälkeen elo-syyskuun vaihteessa marjapensaille tulisi antaa PK-lannoitus sekä kalkita 1kg/marjapensas. Syyslannoitus auttaa marjapensaita siirtymään talvikauteen ja syksykalkitus edesauttaa ravinteiden saantia maasta. Varisseet lehdet on hyvä haravoida pois pensaiden alta jo syksyllä, mikä vähentää erilaisten kasvintuholaisten esimerkiksi homeiden muodostumista marjapensaiden tyvelle.

Jaa vinkki Facebookissa!