Nurmikon heikko kasvu sekä harvuus

Heikko kasvu johtuu usein maanhappamoitumisesta, jolloin ravinteet pidättäytyvät maahan eikä nurmi pääse käyttämään niitä. Ratkaisuna on kalkitus, lannoitus ja kastelu. Kalkitse nurmikkosi keväällä ja syksyllä, se nostaa maan pH-tasoa. Lannoita nurmikko keväällä sekä koko kesän kerran kuussa elokuulle asti, jonka jälkeen on hyvä levittää syyslannos. Nurmikkoa kannattaa kastella kerran viikossa kunnolla märäksi.

Nurmen heikon kasvamisen osasyy voi olla myös maan tiiviys, jolloin hapen määrä juurilla on vähäinen. Ilmastamalla ja hiekkaa lisäämällä ilmastuskoloihin auttaa juurten hapensaantia. Ilmastuksen yhteydessä lisää kalkkia ja lannoitetta koko nurmialle, jolloin nurmen elpyminen nopeutuu.

Nurmen perustamisen jälkeen huono kasvu ja harvuus voi aiheutua heikkolaatuisesta siemenseoksesta. Eli seoksen itävyys voi olla huonontunut tai nurmilajit eivät sovellu Suomen kasvuolosuhteisiin. Lisä kylvämällä siemeniä nurmeen saa lisätuuheutta ja ehkäistään siemenrikkakasvien levittäytymistä. Kylvön jälkeen tulee huolehtia perustamisalueen kastelusta, ettei oras tai maa pääse kuivahtamaan.

Jaa vinkki Facebookissa!