Aito Puutarhakalkki

Kalkitse keväällä
Paras ajankohta kalkitukselle on varhain keväällä ennen kasvukauden alkua tai myöhään syksyllä. Keväällä lumen sulaessa kalkki painuu sulamisvesien mukana maahan. Jos maa on kalkituksen aikana kuiva, maata kannatta kastella kalkituksen jälkeen. Kalkki painuu kasteluveden mukana maahan ja samalla vältetään kalkin kulkeutuminen jalkineiden mukana.

Miten estää sammaloituminen?
Vanhoja nurmia voi haitata sammaloituminen. Sammalen kasvu ei suoraan johdu happamuudesta, vaan usein vanha nurmikko on myös tiivistynyt. Kalkituksella ei voida poistaa sammalta, mutta kalkittu ja hoidettu nurmikko ei myöskään ole yhtä altis sammaloitumiselle.

Omena- ja koristepensaiden kalkitusohje
Hedelmä- ja koristepuita istutettaessa on tehtävä peruskalkitus, sillä puut ja pensaat kasvavat samalla paikalla pitkään. Sekoita istutuskuoppaan 1-2 litraa kalkkia, jolloin kalkki on lähellä juuristoa. Myöhemmin kalkkia voi lisätä pintaan juuriston alueelle, josta se painuu veden mukana maahan. Pintaan levitetty kalkki kulkeutuu maakerroksissa alaspäin noin senttimetrin vuosivauhdilla

Parhaan hyödyn kalkituksesta saat tekemällä kalkitussuunnitelman. Sen perustaksi sinun on hyvä tietää puutarhasi kasvualustan pH-luku ja maalaji. Myös maan multavuus ja kasvilaji vaikuttavat kalkituksen tarpeeseen. Viljavuustutkimuksen teettämällä saat helpoimmin kaikki kalkitussuunnitelmaa varten tarvittavat tiedot.

Maalajien luontaiset happamuudet poikkeavat toisistaan. Maan multavuuden lisääntyessä tarvitaan enemmän kalkkia halutun pH-muutoksen aikaansaamiseen. pH:n tavoiteluku savimailla ja karkeilla kivennäismailla on noin 6,5 ja eloperäisillä mailla 6. Vertaamalla oman puutarhasi pH-arvoa tavoitelukuun saat selville mahdollisen korotustarpeen.

Kalkin levittäminen kotipuutarhaan kannattaa tehdä kosteaan maahan. Levitä kalkki suhteellisen tasaisesti kalkittavalla palstalle ja viimeistele tasainen sekoittuminen kasvukerrokseen muokkaamalla maa kalkituksen jälkeen. Kalkkia voit levittää ympäri vuoden hyvin tuloksin, mutta kannattavinta on kalkita aikaisin keväällä ennen kevätmuokkausta ja kylvöä tai istutusta. Toinen hyvä ajankohta on myöhäissyksy sadonkorjuun jälkeen ennen syysmuokkausta.

Kalkitussa maassa kasvit pystyvät hyödyntämään annetut ravinteet parhaiten. Kalkitustarve riippuu maan pH-luvusta, maalajista, multavuudesta ja kasvilajista. Tarkan kalkkimäärän selvittämiseksi tarvitaan aina viljavuustutkimus. Ellei sitä ole tehty, voidaan käyttää seuraavia ohjeellisia määriä:

Nurmikko
Peruskalkitus: 50–75 kg/100 m2 nurmikon perustamisen yhteydessä
Ylläpitokalkitus 25–40 kg/100 m2

Erittäin vaateliaat puutarhakasvit (pH-tavoite 6–7)
Mm. avomaankurkku, herne, kaali, lanttu, palsternakka, papu, porkkana, punajuuri, purjo, päärynä, raparperi, sipuli, tomaatti ja tulppaani
Peruskalkitus: 70–100 kg/100 m2
Ylläpitokalkitus 30 kg/100 m2

Vaateliaat puutarhakasvit (pH-tavoite 6,0–6,5)
Mm. marja- ja hedelmäkasvit, loput vihannes- ja koristekasvit paitsi alppiruusut ja peruna
Peruskalkitus: 60–75 kg/100 m2
Ylläpitokalkitus 30 kg/100 m2

Muut
Alppiruusuille (pH-tavoite 5,5) ja pensasmustikalle kalkitusta ei suositella ollenkaan
Ruokaperunalle (pH-tavoite 5,8–6,1, Ca-tavoite yli 1000 mg/l)
Peruskalkitus: 45–60 kg/100 m2 ja ylläpitokalkitus 30 kg/100 m2 8 vuoden välein

Valmistusmaa: Suomi
Valmistava tehdas, osoite:  Nordkalk Oy Ab, 21600 Parainen
Tuotteen nimi: Aito Puutarhakalkki
Tyyppinimi:  Kalkkikivi
Neutraloiva kyky: kalsiumiksi (Ca) laskettuna 37 %
Nopeavaikutteinen neutraloiva kyky: kalsiumiksi (Ca) laskettuna 19 %
Ravinteet (kokonaispainosta): kalsium (Ca) 37 % magnesium (Mg) –
Hienous: 100 % alle 1 mm, 50 % alle 0,25 mm
Kosteus: alle 1 %
Haitalliset raskasmetallit: arseeni (As) alle 15mg/kg,
elohopea (Hg) alle 0,05 mg/kg
kadmium (Cd) alle 0,3 mg/kg
kromi (Cr) kupari (Cu)
lyijy (Pb) alle 30 mg/kg
nikkeli (Ni) alle 20 mg/kg
sinkki (Zn) alle 250 mg/kg
Pakkauskoko: 25 kg
Käyttötarkoitus ja -ohje: Maanparannukseen, pH:n nostoon sekä Ca-lannoitukseen yllä olevan käyttöohjeen mukaan
Myyjä: Nordkalk Oy Ab, 21600 PARAINEN
puh. 020 753 7000
Säilytys: Suojattava kosteudelta

Kotipuutarhurin tavoitteena on luoda kasveille parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet. Parhaiten se onnistuu muokkaamalla kasvualustan maaperätekijöitä kunkin kasvin vaatimusten mukaisesti. Maaperätekijöihin kuuluvat maan ravinteisuus, suolapitoisuus, rakenne, pieneliöstön toiminta ja happamuus.

Suomen maaperä on hapanta, joten kalkkia tarvitaan ensisijaisesti happamuuden poistamiseksi. Kasvualustan happamuuden vähentäminen kalkitsemalla :

  • vapauttaa ravinteita kasvien käyttöön
  • sitoo haitallisia aineita
  • parantaa maan rakennetta
  • tehostaa pieneliöiden toimintaa

Oikein tehty säännöllinen kalkitus kasvattaa sadon määrää ja parantaa sen laatua. Happamuuden poistamisen lisäksi kalkki toimii myös kalsiumlannoitteena.